top of page
microfoon

79 Gerda Hartkamp

Gerda Hartkamp is een Nederlandse auteur van historische romans en kinderboeken die zich richten op de geschiedenis van Nederlands-Indië.

Gerda Hartkamp werd geboren in Sneek als derde kind in een warm gezin. Haar moeder, geboren op Java, was Nederlands-Indisch, terwijl haar vader een Fries was die als marinier in Nieuw-Guinea diende. Deze achtergrond zorgde ervoor dat Indische gebruiken haar, vaak ongemerkt, met de paplepel zijn ingegoten.


Als kind was Gerda altijd te vinden met een leesboek in de hand, onverstoorbaar lezend, zelfs als de wereld om haar heen in elkaar viel. Haar liefde voor avonturenboeken ontstond in deze tijd. Op veertienjarige leeftijd kreeg ze verkering met Richard, met wie ze op haar drieëntwintigste trouwde. Samen kregen ze drie kinderen. Helaas werd Gerda op tweeëndertigjarige leeftijd weduwe.


Hoewel ze al jaren het idee had om een boek te schrijven, kwam het er in haar drukke leven nooit van. Pas rond haar zestigste nam ze de pen ter hand en ontdekte ze een nieuwe passie: schrijven en het doen van historisch onderzoek. Ze voelt zich vaak een onderzoeksjournalist die urenlang zoekt naar gebeurtenissen om te beschrijven.


Haar debuutroman, Van Friese klei naar tropenuniform, vertelt het waargebeurde verhaal van haar grootouders tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Haar tweede roman, Verscheurd vertrouwen, belicht hetzelfde onderwerp vanuit drie verschillende perspectieven: een Japanse commandant, een blanke KNIL-militair en een Javaanse jongeman. Momenteel werkt ze aan haar derde roman, die zal gaan over een troostmeisje, een onderwerp dat jarenlang is verzwegen.


Daarnaast heeft Gerda de kinderboekenreeks 'Lotje' geschreven, waarin een meisje met een Indische moeder en een Nederlandse vader centraal staat. Deze reeks introduceert kinderen op een laagdrempelige manier in de Indische cultuur en geschiedenis.


Met haar werk hoopt Gerda Hartkamp de geschiedenis van Nederlands-Indië levend te houden en mensen te bereiken die meer willen weten over deze vaak vergeten periode.


Voor meer informatie over Gerda Hartkamp en haar werk, bezoek haar officiële website: gerdahartkamp.nl.

bottom of page